סלט פירות עם לבנה לט"ו בשבט

חג נחמד ט"ו בשבט: צאו החוצה, תנטעו עצים לטובת הכלל, תאכלו שקדים, אגוזים, ומעט פירות יבשים, כי אם כבר סוכר שלפחות יהיה ערך תזונתי מוסף וטעם שהוא יותר מסתם מתוק. בכלל לא רע. והכי כיף: השקדיות פורחות, מראה שיכול לחלוטין להתחרות בפריחת הדובדבן היפנית.

רציתי להכין משהו עם שקדים לחג, ולמלא את הדף בתמונות של שקדיות פורחות, אבל לצערי שיחת טלפון עם סבתא אישרה את ממה שחששתי ממנו: אין פריחה. כלום, גורנישט. "לא היה מספיק קר, לא ירד מספיק גשם" ככה הסביר את הדבר האחראי לענף בקיבוץ לסבתא שלי כאשר התעניינה מדוע מטע השקדים לא פורח, כמו תמיד, החל משלושה שבועות לפני ט"ו בשבט. מדכא.

אבל במקום לשקוע בעצבות הקיץ בלתי נגמר הזה, החלטתי לנצל את מיטב בפירות בשוק למחווה לסלט פירות הגאוני של אימא שלי. האישה אלופת העולם בסלט פירות, ולא באמצע הקיץ שיש שפע מטורף וזה לא ממש חוכמה גדולה, באמצע החורף אימא שלי הייתה מרכיבה יצירות מופת כאלו שחברה שלה, שהיא בשלנית לא קטנה בזכות עצמה, הודתה שלפני אימא שלי היא חשבה שסלט פירות זה רק "תפוז-בננה-תפוח". הסוד? האיזון בין חמוץ למתוק, שפע של הדרים, מעט תותים, וקצת פירות יבשים, בעיקר תמרים, שמאזנים את החמיצות ו'שותים' את המיצים והופכים לשמנמנים ורכים. תענוג.אימא שלי מגישה סלט פירות עם מעט קצפת שהיא בקושי ממתיקה, זו גישה אחת, יש כאלה שמעדיפים שמנת חמוצה, אחרים קרם פרש, הרעיון הוא דומה, אבל ניסיתם להגיש מתוקים עם לבנה? אני יודעת שחלק מכם התחלחל עכשיו, אבל זה בגלל שאתם רק מכירים לבנה קנויה שמפוצצת מלח וממש לא תתאים פה (מצטערת, אין קיצורי דרך), ניסיתם להכין לבד? בסך הכל מדובר ביוגורט שמסננים ממנו את הנוזלים, פשוט. עם קצת גרידת לימון שמוסיפה ריח מסחרר, שלמות.

חומרים ל-230 ג' לבנה ביתית:

2 מיכלים של 200 ג', של היוגורט הטבעי (לא ממותק) האהוב עליכם, אחוז שומן לשיקולכם, קחו בחשבון שאחוז השומן מכפיל עצמו כתוצאה מאובדן חצי מכמות הנוזלים, ככה שיוגורט של 1.5% הופך ל3%.

לוקחים מסננת, מרפדים אותה בבד חיתול דק, או מגבת מטבח דקה, או נייר סופג עבה ועמיד, מעמידים אותה מעל כלי שיאסוף את הנוזלים הניגרים. שופכים את היוגורט למסננת המרופדת, מניחים במקרר לחמש שעות, בסיום הזמן יש לבנה, מעבירים לכלי אטום, שומרים במקרר עד שבוע, משתדלים לא לטרוף הכל לפני שמתמשים בלבנה לסלט פירות. (במידה ומעוניינים להכפיל כמויות, מכפילים גם את זמן הסינון בהתאמה)

חומרים לשתי מנות של סלט פירות (כדי להגדיל כמויות פשוט מוסיפים עוד סוגים של הדרים ומגדילים את שאר המרכיבים):

גרגרים משליש רימון

תפוז

15 תותים קטנים (יותר קטן = יותר טעם, הגדולים מרשימים מאוד, אבל תפלים)

3-4 שזיפים מיובשים (יותר נוח אם הם מגולענים)

2 תמרים מג'הול שמנמנים

להגשה: קצת שקדים, אגוזי מלך ולכל מנה כף, או שתיים, של לבנה עם גרידה מחצי לימון.

פורטים את הרימון (הסברים כאן), מחלקים את התותים הגדולים לרבעים, את הקטנים יותר חוצים, ומפלטים את התפוז, רגע, מה? לפלט תפוז? הכיצד?

מתחילים בקילוף, שהמטרה היא לחשוף את התפוז לחלוטין, מסירים את החלק העליון והתחתון, ובעזרת סכין קטנה בצמוד לתפוז מסירים את הקליפה ושומרים בצד כדי לסחוט את מה שנשאר עליה מהפרי לסלט.

שהתפוז ערום, בעזרת הסכין מפרידים את הפלחים, מבצעים חתך בין הפלח לממברנה (הקרום השקוף) שמפרידה בינו לבין פלח אחר, אותו דבר בצידו השני של הפלח, דוחפים קצת, והופ יש פלח מפולט. ממשיכים לפרק ככה את כל התפוז, סוחטים מעל הסלט את מה שנשאר בין הממברנות, ועל הקליפות. הראיתי לרשף איך עושים אחד כדי שישמש דוגמן ידיים, תוך שנייה הוא קלט ופירק את התפוז כמו מקצוען, ככה שקשה, זה לא.

פורסים את התמרים והשזיפים לרצועות דקות, מערבבים את היטב, מכסים את הקערה בניילון נצמד, ומכניסים למקרר ללפחות שעתיים לשבת ולספוג טעמים.

בהגשה מחלקים לקעריות, מפזרים קצת שקדים ואגוזי מלך קצוצים גס, וכף של לבנה עם גרידת לימון, בבקשה על תתפתו ותמתיקו את הלבנה, הסלט מספיק מתוק, ביחד זה יהיה נפלא.

במידה וחגיגות ט"ו בשבט שלכם הן למבוגרים בלבד, לפני ההשרייה במקרר מוסיפים רבע כוס יין אדום/לבן, קאווה (שאותה מוסיפים רק ברגע האחרון שתישאר מבעבעת) או כף ברנדי שיעשו פה קסמים, מומלץ.

מודעות פרסומת
פוסט זה פורסם בקטגוריה מתוקים, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s